Mali Sakadaš PP Kopački rit – Natura 2000

Mali Sakadaš je kompleks objekata koji interpretiraju tradicijsku arhitekturu: sojenice, kuće na vodi sa slamnatim krovovima i suvaru, a među kojima se nalazi i interpretacijski centar za posjetitelje s nizom interaktivnih izložaka koji tematiziraju pridodno bogatstvo parka.

Multimedijalna projekcija koja educira posjetitelje o važnosti vode za bioraznolikost područja Kopačkog rita, pokreće se senzorski i projicira plavljenje koje se ondje događa dvaput godišnje.

Izložak u obliku jajeta s ugrađenom multimedijalnom opremom, govori o važnosti istoimene ptice kroz animirani film koji se na ekranu prikazuje.

Izložak se sastoji od postolja s ekranom na kojem se prikazuje razvojni put jelena, a kroz slušalice oblikovane nalik na rogove pušta se zvuk jelenje rike.

Jednostavnom siluetnom zidnom grafikom orla u pravoj veličini posjetitelj dobiva predodžbu o veličini ove ptice. Pozicionirana je tako da čovjek raspon njenih krila može usporediti s rasponom vlastitih ruku.

Replika orlovog gnijezda prilagođena za sjedeću prezentaciju informativnog sadržaja, a time i za svojevrsni odmor tijekom razgledavanja izložbe.

Dalekozorom promatrajući ovješene siluete ptica u letu, posjetitelj može usporediti njihov izgled i veličinu, a koristeći slušalice može čuti i snimku njihova glasanja.

Dječje tematsko igralište opremljeno je elementima – preprekama zbog kojih djeca, prelazeći ih, oponašaju vidrine pokrete, i na taj način uče o njima.

Naručitelj
/ Client: Javna ustanova park prirode, Kopački Rit

Koautori
/ Co-authors:
Vedran Kasap, Clinica studio d.o.o.
Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o.
Vladimir Končar, Revolucija dizajna d.o.o.
Vanja Cuculić, Studio Cuculić d.o.o.
Igor Pauška

plavljenjejelen
promatranje-ptica2 promatranje-ptica kopacki-izlozba-004-copy eksterijerkopacki_rit_vanitotem