Kuća za Brodice NP Brijuni – Natura 2000

U Kući za brodice na Brijunima, osmislili smo edukacijsko-prezentacijski centar sa stalnom interaktivnom i multimedijalnom izložbom o prirodnim ljepotama i povijesti otočja. 

Doživljavanje izložbe svim osjetilima omogućili su izlošci koji pozivaju na dvosmjernu komunikaciju – posjetitelji prestaju biti pasivni konzumenti i postaju aktivni istraživači. 

Kroz trodimenzionalnu vremensku lentu, opisana je povijest otočja, od njezine geološke formacije do danas.

Stilizirane makete brijunskih otoka raspoređene po prostoru, povezane su s informativnim sadržajima na zidovima prostorije. Pritiskom tipke, moguće je aktivirati svjetlo u svakoj pojedinoj maketi, i automatski pokrenuti video projekciju kratkog filma o dotičnom otoku.

Bogatstvo kopnenog svijeta predočeno je na raznolike načine: stol za istraživanje svijeta ptica rotacijom otkriva njihove prikaze i zvukove glasanja, a ladice komoda pretvorene su u herbarije.

Jedan je kutak prezentacijskog centra posvećen nekadašnjim vlasnicima Kuće za brodice, obitelji Lenz, u kojoj je osim njihovih biografskih podataka predstavljen život onog vremena, od mode do glazbe koju je ondje moguće i poslušati.

Nekadašnji salon dr. Lenza pretvoren je u sobu za predstavljanje brijunskog podmorja. Korištene su autentične podvodne snimke, a uz pomoć sonara i dodirom ekrana, prikazuju se informacije o brijunskoj obali i podmorju.

U Sobi ugroze, video projekcijom ukazuje se na ekološku opasnost koja prijeti otočju. Klupa za sjedenje i gledanje projekcije, demonstrativan je čin – načinjena je upravo od raznovrsnog otpada iz podmorja.

U Sobi svijesti, video projekcijama apelira se na pozitivan ljudski pristup prirodi, čega je ovo otočje primjer. Ovdje je predviđen i selfie-spot.

Naručitelj
/ Client: NP Brijuni

Koautori
/ Co-authors :
Vedran Kasap, Clinica Studio d.o.o.
Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o.
Vladimir Končar,Revolucija dizajna
Vanja Cuculić, Studio Cuculić
Igor Pauška

Stručni suradnici:
Ozana Ursić, Clinica studio d.o.o.
Zoran Šunjić, Clinica studio d.o.o.
Aleksandar Pašić, Clinica studio d.o.o.
Maja Draganić, Studio Cuculić
Selma Kanazir, Muze d.o.o.
Zrinka Zorko, Muze d.o.o.
Zagorka Gligora Zeman, Muze d.o.o.

Foto: Marko Vrdoljak, Vladimir Končar, Clinica Studio